4 manieren om (gratis) infographics te maken

Infographics zijn anno 2012 niet meer weg te denken in marketingland. Of ze allemaal evenveel toegevoegde waarde hebben zullen we voor het gemak even in het midden laten, maar feit is wel dat je met goede infographics nog altijd (relatief) makkelijk links & social media aandacht kunt scoren.

Maar dat is toch duur / lastig / gedoe?

Is er binnen je organisatie budget beschikbaar dan is het simpel: huur een (goede) designer in. Van de mensen die er geen of een beperkt budget voor hebben wordt het lastiger, zeker als je zelf niet heel erg creatief bent.

Eerder schreef ik al hoe je met een beperkt budget professionale productvideo’s kunt maken, vandaag is het tijd voor het ‘vervolg’: hoe maak je met een beperkt budget mooie infographics?

Optie 1: Piktochart

Piktochart is één van de online services waarmee je eenvoudig – door klikken en slepen – een infographic in elkaar knutselt. Een gratis account geeft je de beschikking over een aantal templates, een betaalde account (a $29) geeft je toegang tot extra templates én worden diverse beperkingen van het gratis account opgeheven.

Nadat je (binnen no-time) een infographic hebt gemaakt kun je deze direct als afbeelding downloaden, en dus op je website gebruiken.

Optie 2: Visual.ly

Waar Piktochart een tool was waar je je eigen data kunt invoeren (en dus je eigen creativiteit z’n gang kunt laten gaan) is de insteek van Visally juist om bepaalde data automatisch te aggregeren en automatisch in een infographic om te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een infographic laten genereren waarbij twee Twitter accounts tegen elkaar worden afgezet (meeste volgers etc) of waarbij je een Twitter-hashtag analyseert (hoe vaak wordt er over getweet, door wie etc).

Leuk als je even snel een infographic wilt laten zien op basis van standaard data, maar mijn inziens niet goed genoeg om je eigen creativiteit in kwijt te kunnen (wat juist nodig is om van een infographic een succes te maken).

Optie 3: Infogr.am

Net als Piktochart ben je met Infogram (tot op zekere hoogte) vrij wat betreft de content van je infographic. Het voordeel van Infogr.am is dat het (vooralsnog) gratis is, maar de functionaliteiten zijn dan ook beperkter dan bij Piktochart.

Waar je bij Piktochart een afbeelding maakt (die je kunt downloaden en op je eigen website gebruiken), werk je bij infogr.am aan een web-based infographic. Met andere woorden, je zult je bezoekers (uiteindelijk) naar Infogr.am sturen en/of vanaf Infogr.am laten embedden, in plaats van vanaf je eigen website.

Uiteraard kun je een screenshot maken van je web-based infogr.am-infographic, maar mijn voorkeur gaat tot nu toe nog uit naar Piktochart.

Optie 4: Photoshop templates

Zelfs als je geen grafisch expert bent kun je met Photoshop een heel eind komen. Geloof me, het klinkt lastiger dan het is ;)

Bij Graphicriver zijn er namelijk diverse infographic templates (affiliate link) te downloaden zodat je enkel wat elementen hoeft aan te passen en te verschuiven om tot een mooi resultaat te komen. Op deze manier ben je een stuk vrijer dan met bovenstaande methodes, maar tegelijkertijd gaat het je ook iets meer tijd kosten.

Een aantal voorbeelden van goede infographic templates:

En inderdaad, deze optie is niet gratis – maar ik ben er voor het gemak van uitgegaan dat een investering van pakweg $6 (= minder dan 5 euro) geen probleem moet zijn. Als dat wel zo is, dan drink je de volgende keer maar een biertje minder in de kroeg en dan is dat verschil ook weggewerkt ;)

Wat is de beste optie?

Zelf heb ik diverse infographics gemaakt in Photoshop met behulp van Graphicriver-templates, maar eerlijk is eerlijk: vaak ben ik dan toch een hele middag aan het knutselen, en ik heb misschien wat meer Photoshop-ervaring dan de gemiddelde Nederlander :)

Op het moment dat ik weer een infographic zou gaan maken zou ikzelf dan ook wat serieuzer in Pictoshart duiken om te zien hoe goed dat bevalt. Als het goed bevalt zou ik er gerust een betaald abonnement op nemen, simpelweg omdat je dan altijd “even snel een infographic de lucht in kunt knallen”.

Over Wilco de Kreij

Wilco is een 26-jarige internet ondernemer met een grote passie voor online marketing. Hij heeft door de jaren heen vele verschillende (online) ondernemingen opgezet, in zowel binnen- als buitenland. Je vindt hem ook op Twitter & Google+.

Reacties

 1. Hoi Wilco, leuk artikel en thanks voor het delen van deze tools! Ik raadde tot nu toe aan een vormgever in te huren, maar dit is zeker handig voor mensen met wat minder budget. Ook bij mij geeft Piktochart qua tools de beste 1e indruk tot nu toe, maar ik ga eens wat testen met de verschillende opties.

  PS; Bij optie 3 bedoel je neem ik aan dat je bezoekers naar Infogram stuurt, niet naar Piktochart?

 2. Ha Wilco!! Bedankt voor het delen van deze handige tools voor infographics, zo zie je maar weer dat niet alles duur hoeft te zijn.. voor 6$ hoef je het inderdaad niet te laten! Thx voor het delen hiervan!

  Coen

  P.s Top hé StudioPress :)

Laat wat van je horen

*


 • cheap nfl jerseys
 • wholesale jerseys
 • http://onlinebizz.nl/wp-includes/js/crop