Mijn toekomst in jouw handen?

Note vooraf: Dit gaat een lange blogpost worden waarin ik jullie om advies ga vragen.. Ik zou het ontzettend waarderen als jullie de tijd willen nemen hier serieus over na te denken en in de comments te reageren!

==

Het is alweer ruim een maand geleden dat ik hier voor het laatst schreef, en dat terwijl er in de tussentijd (en ook daarvoor) genoeg was om over te schrijven. Onderwerpen en ervaringen waarvan jullie véél zouden kunnen leren en dus geen herkauwde content van andere blogs. Denk hierbij aan blogs als:

 • Hoe een van mijn sites in minder dan 48 uur meer dan 200 backlinks scoorde, o.a. van Mashable & The Next Web.
 • Hoe je ervoor zorgt dat je community jouw site gaat promoten (mij resulteerde het in ± 5,000 gratis nieuwsbrief inschrijvingen in no-time…)
 • Wat de grootste kans op het gebied van mobiele apps is in 2012 (succes verzekerd!)

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zolang ik er verder niets over schrijf heb je er nog helemaal niets aan.. En waarom gebeurd dat niet?

De voornaamste reden van mijn lage blog-frequentie is focus. Nee, niet het gebrek aan focus, er is juist véél focus. Sinds enige tijd ben ik namelijk druk bezig met een compleet nieuwe versie van WP4FB, een WordPress plugin om Facebook Applicaties (of “custom pages / tabs”) te maken – simpel gezegd. Al met al gaat er meer tijd in de lancering zitten dan gedacht en gepland (van ontwikkeling en management tot aan alle “randzaken” zoals promotie, juridisch, betalingsverkeer etc), maar het eindproduct mag er straks wezen: WP4FB 2.0 slaat de huidige versie (en alle vergelijkbare plugins) met gemak knock-out ;)

Er staat nog geen exacte release datum vast, maar het plan is om WP4FB 2.0 in augustus te lanceren. Tot die tijd zal ik flink wat tijd in WP4FB en andere money-projecten steken, en zal het op Emarky.nl relatief stil blijven..

What’s next?

Nadat WP4FB 2.0 eenmaal gelanceerd is zal veel werk opgepakt worden door m’n ‘team’ (heb sinds begin dit jaar 2 fulltimers in dienst – bevalt goed!) en heb ik weer tijd om een nieuw project op te pakken (naast alle lopende projecten). Logischerwijs houd ik me dus bezig met de vraag waar ik me hierna (vanaf ± september) op ga focussen. Nadat ik eerder dit jaar terugkwam in Nederland (na wederom een geweldig jaar in Australië & Azië!) wist ik al dat ik me op meer nieuwe projecten wilde gaan richten. Tot nu toe heb ik diverse nieuwe markten aangeboord en mezelf verschillende nieuwe dingen aangeleerd (o.a meer focus op de psychology achter een sale, heb diverse lezingen & workshops gegeven en heb verschillende nieuwe traffic bronnen ontdekt en getest).

Het leek me goed om jullie te betrekken in dit proces. Zodoende wil ik jullie vragen mee te denken over wat voor een cool nieuw project ik straks ga starten. Uiteraard is het iets wat ik uiteindelijk zelf moet beslissen, maar jullie feedback kan me er zeker mee helpen.

Wat is “de basis”?

Voordat ik jullie kan vragen mee te denken over waar ik me hierna zoal op ga richten moeten jullie uiteraard wel weten wat “de basis” is. Als jullie mij al kennen  dan kunnen jullie deze alinea gerust overslaan. Voor de mensen die me niet kennen zou je deze pagina kunnen doornemen, of nog beter mijn eerste podcast beluisteren. Samengevat komt het er op neer dat ik me al sinds 2003 bezig houd met online marketing & ondernemen :)

Waar moet de keuze aan voldoen?

Voordat ik de keuze kan maken waar ik me op wil gaan focussen, moet ik duidelijk voor ogen hebben waar het project aan moet voldoen. Dit zijn de vuistregels die ik al van begins af aan (sinds ik begon met online ondernemen) heb proberen vast te houden:

 • Het moet ontzettend leuk zijn (waarom ben ik anders ondernemer?)
 • Het moet uitdagend zijn (altijd blijven groeien!)
 • Het moet schaalbaar zijn
 • Het moet vrijheid bieden (en dus “vrij” zijn van mijn bedrijf, als ook financiële vrijheid)
Doordat ik deze 4 vuistregels (vrijwel) altijd heb gevolgd ben ik in staat geweest om zo vrij te ondernemen als ik vandaag de dag doe. Er lijkt dus geen reden om van deze regels af te wijken :)

Wat zijn de keuzes?

In plaats van “in het wilde weg te gaan schieten” ga ik dit keer vrij analytisch te werk door stap voor stap keuzes te maken en zodoende de beweegruimte (waarin ik een nieuw project mag gaan starten van mezelf) af te bakenen. Bovendien maakt dit het wat makkelijker voor jullie om feedback te geven op de beslissingen waar jij een mening over hebt.

Nationaal of internationaal?

Een van de vragen waar ik mee speel is of ik me moet gaan richten op binnen- of buitenland? Enerzijds heb ik op de Nederlandse markt véél meer ervaring (sinds 2003) en is er simpelweg minder concurrentie. Anderzijds is de internationale markt uiteraard stukken groter én valt hier (voor mij) nog veel meer te leren. Binnen de Nederlandse markt is mijn netwerk echter wel een stuk groter, en dat maakt het vaak toch nét even wat makkelijker om nieuwe projecten écht van de grond te krijgen.

Het bekende of het onbekende?

Zal ik iets starten waar ik vooraf weet hoe ik het aan moet pakken, of in iets compleet nieuws duiken? Het eerste is (uiteraard) de meest makkelijke optie (en lijkt daarmee de meest logische).. Maar de tweede is daarentegen het meest uitdagend en leerzaam, en dat is voor mij ook veel waard.. Argh, keuzes!

Okay, en nu concreter…

Ja, naast de bovenstaande keuzes zijn er meer afwegingen die ik zal moet maken.. maar terwijl ik deze aan het typen was bedacht ik me dat het beter leuker is om gewoon wat opties op te noemen voordat dit artikel te nog langdradiger wordt..

Zoals veel ondernemers zullen herkennen ontbreekt het niet aan ideeën. De kunst is juist om de juiste ideeën er tussenuit te vissen en in actie om te zetten.

Jullie zullen ongetwijfeld begrijpen dat ik hier geen kant-en-klare ideeën kan gaan posten op het moment dat ik nog overweeg om ze in actie om te zetten.. Maar hieronder vind je een aantal omschrijvingen zodat je toch enigszins een idee hebt van wat ik zoal overweeg.

Affiliate in Nederland

Iets waar ik me door de jaren heen verreweg het meest op heb gericht (en wat ook de meeste vruchten heeft afgeworpen) is affiliate marketing binnen Nederland. Hier doe ik momenteel minder mee dan voorheen, en zou dus ontzettend leuk zijn om op dit gebied een nieuw project leven in te blazen. Er zijn in verschillende markten (zelfs de “volle” markten) nog zó veel kansen op het moment dat je het goed aan pakt. De ervaring die ik hierin heb is een groot voordeel, maar een goed, future-proof project met véél meerwaarde op te zetten gaat veel tijd & geld in zitten (= lange aanloop). Mijn ervaring is dat het soms beter is om (met mijn concentratiespanne) projecten te starten waar je al op korte termijn resultaat ziet ;)

Eigen producten

Hoewel veel projecten die ik heb gehad of nog heb als “eigen product” gezien kan worden, was WP4FB mijn eerste écht eigen product. Hoewel dit meer “als grap” (of als extraatje, net hoe je het wilt noemen) is gestart merkte ik dat dit ook ontzettend leuk is. Ik heb zowel de techniek (2 fulltime programmeurs) en kennis (eigen ervaring) in huis om meer eigen producten te lanceren.

Hoewel dit door vele als een spam-achtige markt wordt gezien (met name internationaal) heb ik inmiddels geleerd dat er echt goed spul tussen zit. Ja, er zijn altijd mensen die de boel verpesten door mensen miljoenen te beloven door op één knop te drukken, maar dat zou ook niet de markt zijn die ik zou willen bedienen. Op het moment dat ik meer eigen producten (en dan doel ik op dingen als online tools, WordPress plugins en info-producten) zou lanceren, dan zou de nummer #1 voorwaarde altijd zijn dat het altijd véél toegevoegde waarde moet opleveren voor de eindgebruiker.

Nu ik meer mensen heb leren kennen die in deze branche actief zijn (zowel in binnen- als buitenland) ben ik echt verbaasd geschokt om de hoeveelheid geld wat hierin om gaat. Bizar!

Zodoende heb ik een flinke lijst met producten die ik zou kunnen (laten) ontwikkelen en in de markt zetten.. Again, keuzes!

Meer richting mobiel

Bovenstaande opties zijn beide een verlengde op “het bekende”. Iets waar ik nog relatief weinig hans-on ervaring mee heb is mobile terwijl dit in mijn ogen de grootste kans is van de komende paar jaar. Of beter, doe je er niets mee dan gaat je dat uiteindelijk geld kosten :)

Tot nu toe heb ik één iPhone app in de app store gezet (inmiddels verkocht), een paar kleine PPC campagnes op mobiele platformen gedraaid en veel gelezen om zodoende mezelf te verdiepen in deze markt. Elke nieuwe onderneming begint (m.i.) met kennis! 

Binnen deze markt staan ook diverse ideeën op de plank. Wellicht hier meer op in gaan zetten?

Mezelf verhuren

Een optie die niet zozeer in dit rijtje past is om mezelf af en toe te verhuren. Het nadeel van voor jezelf werken is dat je veel alleen werkt (mijn twee werknemers werken op afstand). Tot voor kort deed ik er altijd wel iets naast (studie, reizen, etc) maar momenteel ben ik veelal alleen op kantoor – iets waar ik niet voor gemaakt ben.

Zolang ik het druk heb, is er niets aan de hand. Het is echter op de rustige momenten dat ik het sociale contact mis en overweeg om wat buiten de deur te gaan doen om onder de mensen te zijn. Momenteel komt het maar sporadisch voor dat ik mezelf verhuur, met name doordat de focus op eigen projecten ligt (meer vrijheid, lucratiever, etc).

Ondanks dat dit niet in lijn is met alle 4 vuistregels overweeg ik zo af en toe om dit meer op te gaan pakken. Ben hier nog niet over uit, maar wilde het toch vast genoemd hebben :)

Iets anders…?

Er zijn uiteraard wel meer opties die ik overweeg, maar je moet niet altijd het achterste van je tanden laten zien ;)

Wat denken jullie?

Excuses voor de lengte van dit artikel! Mochten jullie het tot het einde gered hebben, dan wil ik jullie graag vragen wat jullie denken :)

Ik weet dat het persoonlijke keuzes zijn – en ik moet zeggen dat het schrijven van zo’n blogpost al iets helpt met e.e.a. beter op een rijtje te krijgen. Dat neemt niet weg dat feedback van ‘outsiders’ me wel extra scherp kunnen maken en me attenderen op dingen waar ik zelf niet aan gedacht had.

Dus:

 • Wat denk je na het lezen van dit alles?
 • Heb je concrete tips en/of ideeën? Waar zou jij je op richten?
 • Hoe zie jij het blog Emarky.nl in dit verhaal passen?

Wat het nieuwe project ook wordt, het zal niet alleen dat project worden. Dit zal uiteraard naast de huidige projecten blijven lopen :)

Ik zou zeggen, barst los! ;)

Over Wilco de Kreij

Wilco is een 26-jarige internet ondernemer met een grote passie voor online marketing. Hij heeft door de jaren heen vele verschillende (online) ondernemingen opgezet, in zowel binnen- als buitenland. Je vindt hem ook op Twitter & Google+.

Reacties

 1. Paul Schoenmakers zegt:

  Hey Wilco,

  Mooi dat je hier zo transparant je opties en keuzes toelicht. Een herkenbaar gevoel, dat je zoekt naar de juise indeling en plannen voor de toekomst.

  Ik kan op basis van deze punten je lastig een advies geven, er zijn bij alle opties namelijk voordelen en nadelen te noemen. Ik denk de ik je meer help door er samen eens over te spreken en te sparren, lijkt me leuk!

  Grt Paul

  • Hey Paul,

   Bedankt voor je comment! Laat gerust eens weten als je weer in Nederland bent (verwacht dat dat eerder is dan dat ik weer in Berlijn ben ;-), dan doen we ens een bak koffie ;-) 

   Groeten,

   Wilco

 2. Frank zegt:

  Jezelf verhuren zou ik niet doen. Dat is gewoon niet schaalbaar.. er is maar 24 uur van jou..
  Waarom combineer je ze niet gewoon??

  • Mezelf verhuren zou (uiteraard) maar in beperkte mate zijn, want elk uur uitbesteed ‘kost’ in bepaalde zin geld (eigen projecten levert al snel meer op). Deze zou dus sowieso gecombineerd worden ;-)

   Verder worden projecten ook wel gecombineerd – maar ik wil graag één nieuw focus-project. Op het moment dat dat op de rails is kan ik weer nieuwe dingen starten, maar té veel tegelijk werkt – in mijn ervaring – niet altijd het best..
   Thanks voor het meedenken Frank!

 3. Patrick zegt:

  Lastige vragen, en vraag me af of extra adviezen van anderen je veel verder helpen omdat jezelf al een overdosis aan informatie en keuzes hebt.

  Als ik een lastige grotere keuze moet maken waarbij ook mijn gevoel een rol speelt en een overdosis aan gedachten, dus vragen als “stop ik met deze baan”, “trouwen”, etc. Is om eerst wat afleiding te zoeken en er zo min mogelijk over te denken.

  En er letterlijk een nachtje over te slapen. Ofwel je vraag versimpelen vlak voor je in slaap valt even kort en heel intens aan je vraag denken. Vaak heb je ‘s-morgens als je wakker een antwoord waarvan je gewoon weet dat het klopt en geen idee hebt hoe je er aan komt.

  • Hey Patrick,

   Uiteindelijk moet ik de keuze zelf maken, maar je weet nooit of anderen nog goede tips hebben. Uiteindelijk heeft het schrijven van deze blogpost me al (iets) op weg geholpen.

   Ben het met je eens dat er geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden. Vandaar ook dat ik er nu al over begin, want (totdat WP4FB 2.0 gelanceerd is) wil ik er toch nog niet aan beginnen. Hoef dus niets ala minute te beslissen :)

   Thanks voor je advies!

 4. Ruud Kok zegt:

  Hoewel focus uiteraard belangrijk is, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Zoals ik vandeweek al zei, bevalt de combinatie van het ‘verhuren’ (met mate) en eigen concepten mij erg goed! Zelf help ik op dit moment max 1 a 2 externe klanten, en de rest van de tijd focus ik op eigen projecten.
  Gezien het enthousiasme waarmee je erover praat, denk ik dat je op dit moment het meest plezier haalt uit de eigen producten. Persoonlijk zou ik daar dan ook voor gaan :)

  • Ha Ruud! Kijk, concrete tips – daar houd ik van ;-) Moet zeggen dat het momenteel ook wel een (lichte) voorkeur heeft, o.a. omdat het “iets nieuws” voor me is en er dus nog veel te leren valt.. Persoonlijke ontwikkeling FTW ;-) Thanks!

 5. Ik denk dat de focus op eigen producten op langere termijn een echte meerwaarde is voor jezelf, je bouwt dan iets op dat ook op redelijk korte termijn wat kan opleveren. Zeker omdat je hier al ervaring in hebt opgedaan.

  Zelf ‘verhuur’ ik mijzelf vrij stelselmatig, maar zoals al wordt gezegd is dat niet duurzaam omdat je maar een x aantal uren hebt.

  Je kunt misschien het nadeel van alleen werken oplossen door met gelijkgestemden een kennishub op te zetten? Dat hoeft dan niet zo dat je samen een ruimte huurt, maar dat je met een aantal afspreekt om ergens te gaan zitten voor een dag? Of dat je gaat samenwerken aan een project voor een bepaalde periode, zegge 2 weken. Mij lijkt dat in ieder geval erg leuk en leerzaam!

  • Hey Christian! Heb over een dergelijke ‘kennishub’ ook wel eens nagedacht. Waarschijnlijk ga ik verderop dit jaar verhuizen en is het m.i. niet zo handig om dat nu (in regio Gorinchem) op te zetten. Bovendien zijn er in Utrecht wel diverse concepten, dus dat zou wel een oplossing kunnen zijn. Samenwerken met mensen zou helemaal ideaal zijn, dus ook daar worden wat stappen naartoe gemaakt (maar is lastig om mensen van ± gelijk niveau te vinden).

   Leuk om te zien dat er onder de reageerders een voorkeur lijkt te zijn voor eigen producten ;-)

 6. Pepijn zegt:

  Bedankt voor het delen van je plannen.. ik kom mezelf hier wel in tegen.. ik ben pas startende.. maar blaak ook al van de ideeën. Ik wil ook meer focus creeëren, door niet teveel (zeker in het begin) naast elkaar te doen, maar eerst de ene, dan de andere. Als dadelijk alles meer op de automatische piloot gaat kan ik natuurlijk dingen combineren.

  Ik zeg ook eigen producten, want dan bouw je echt aan eigen ‘assets’, dit kan zowel op korte termijn als lange termijn interessant zijn. Affiliate is leuk, maar goed om mee te beginnen, maar denk dat je hier niet de oorlog mee wint.

  Aan de andere kant zeg ik ook, ga voor het onbekende, probeer het, je kan altijd terug naar het ‘bekende’, doe eens gek en richt je op Mobile en Internationaal (of iets dergelijks). Kijk hoe het uitpakt, en als het niet gewenste resultaat heeft, focus je weer op je producten of affiliate.

  Wat betreft jezelf verhuren, ik zou dit in een andere vorm gieten door bijv. een high Q cursus of coachingsprogramma (zoals Mitch met zijn IMC). Dit is uiteindelijk ook passief (1x in elkaar zetten). Als je jezelf echt verhuurd, dan lever je tijd in voor geld, en dat wil je als Internert Marketeer juist niet!

  Hoop dat je hier wat aan hebt..

  Greetz,
  Pepijn

  • Ha Pepijn! Thanks voor je uitgebreide reactie!! Ook jij bent voor eigen producten dus, leuk om te zien ;-) Het leuke van eigen producten is dat het ‘speelveld’ grotendeels nog onbekend is. Heb internationaal maar een relatief beperkt netwerk, en daar valt dus nog veel te winnen. Op het moment dat ik grote lanceringen wil gaan doen ben je simpelweg afhankelijk v/d grote affiliates..

   En inderdaad – een cursus in elkaar zetten is zeker leuk, maar de reden van mezelf verhuren is het persoonlijk contact met klanten.. Dan zou ik eerder real-life seminars moeten gaan geven (al is het maar om leads te scoren).

   Thanks again :)

 7. Eelco zegt:

  Eigen producten is denk ik de beste keuze en dan met name een product dat je later in de breedte kunt uitbreiden denk bv aan een ipad en een iphone of android versie.

  Daarnaast is jezelf inzetten als spreker altijd een goede bezigheid. Hier bouw je nog meer naamsbekendheid mee op en leer je diverse interessante mensen uit de branche kennen die je zeker nog verder kunnen brengen.

  Succes!

 8. Hi Wilco,

  Waarom draai je het niet helemaal om? Dus in plaats van kiezen voor product/affiliate marketing/mobiel/uurtje factuurtje, kies je voor een domein, bijvoorbeeld een hele nieuwe trend die gaande is en pak je daar alle aspecten in mee. Dan ga je er dus voor om bijvoorbeeld de Pinterest guru te worden. Met facebook doe je het al lekker, maar Pinterest biedt nog van alles waar je al deze aspecten in kwijt kunt. Mijn tip zou zijn, kies het domein / de markt en doe daar de ‘producttypen’ die je noemde allemaal in. Heb je een beetje van alles :-)

  Succes!
  Gr,
  Mark

  • Hey Mark,

   Kijk, een nieuw en verhelderend inzicht! Moet zeggen dat ik er nog niet zó naar had gekeken. Leuk dat je Pinterest noemt: heb daar ook een WordPress plugin in, maar heb niet het idee dat Pinterest op de lange termijn de beste keuze gaat zijn.. Maar thanks voor de tip, hier ga ik zeker iets mee kunnen!

   Groeten,

   Wilco

 9. Wilco, als je de mogelijkheden (o.a. financieel) heb, zou ik gaan voor het meest uitdagende voor de internationale markt. Of dat nou een eigen product is of meer richting mobiel, dat maakt denk ik niet uit. Mocht dit plan niet lukken of uitpakken zoals je wilt, dan kun je vast nog terugvallen op een ‘veiliger’ plan hier in het kleine Nederland ;)
  Succes met het maken van een beslissing en het uitstippelen van je pad!

Laat wat van je horen

*


 • cheap nfl jerseys
 • wholesale jerseys
 • http://onlinebizz.nl/wp-includes/js/crop