Thuis werken of kantoor huren?

Als online ondernemer kun je in theorie overal vandaan werken. Op het terras, in de trein, in de collegebanken of gewoon lekker vanaf de bank. Waarom zou je dan geld uitgeven aan een kantoor?

Tot vorig jaar heb ik zelf altijd vanuit huis gewerkt. (Meestal) niet vanaf de bank of het terras, maar “gewoon ” vanuit een kantoor aan huis (lees: een leegstaande slaapkamer omgebouwd tot kantoor). Toen ik begin vorig jaar tijdelijk naar Sydney verhuisde ben ik direct op zoek gegaan naar een kantoor. Werken vanuit huis zat er niet in aangezien ik in een bomvol (maar ontzettend gezellig!) studentenhuis verbleef. Al snel kwam ik uit bij een kantoor met flexplekken en dat is me ontzettend goed bevallen.


Mijn werkplek in Sydney.


Mijn werkplek in Gorinchem.

Zo goed zelfs dat ik direct na terugkomst in Nederland (vorige maand) op zoek ben gegaan naar een kantoor. Twee weken geleden heb ik dan ook intrek gedaan in een flexplek-kantoor in Gorinchem (ben je in de buurt, kom dan gerust eens op de koffie). Omdat ik weet dat meer ondernemers met deze vraag worstelen (vanuit huis werken of een kantoor huren?) som ik in deze post de voor- en nadelen van beide opties op.

Aan het einde van deze post vind je nog een aantal foto’s van een aantal andere werkplekken die ik vorig jaar heb gebruikt ;)

Voordelen van thuiswerken

 • Geen reistijd
 • Eenvoudig te combineren met privéleven (e.g. oppassen op eventuele kinderen etc)
 • Het is goedkoper
 • Het is laagdrempelig (als je business eenmaal loopt kun je altijd nog naar een kantoor)
 • Rust (mocht je niet goed tegen eventueel lawaai kunnen)

Nadelen van thuiswerken

 • Het is soms moeilijk om werk en privé gescheiden te houden (zelf was ik non-stop met werk bezig, iets wat me uiteindelijk minder productief maakte)
 • Lastig om mensen te ontvangen (niet bepaald een professionele uitstraling)
 • Weinig sociaal contact

Voordeel van een kantoor huren

 • Afstand van je werk (ik pak nu veel meer m’n rustmomenten om de volgende dag weer productief te zijn)
 • Afstand van prive (tijdens werkuren kan ik me nu écht op werk focussen i.p.v. het te combineren met privé taken (bijv. oppassen op m’n nichtje))
 • Je komt de deur uit (vind het zelf heerlijk om op de fiets naar kantoor te gaan, goed voor de inspiratie en motivatie)
 • Je komt onder de mensen (als je een gedeeld kantoor huurt ben je direct onder de mensen, een stuk gezelliger en wellicht zelfs goed voor je zakelijke netwerk)
 • Professionele uitstraling
 • Stok achter de deur (nu ik een kantoor huur vind ik het zonde om m’n tijd te lopen verdoen.. ben een stuk productiever!)
 • Mogelijkheid tot aannemen van personeel op locatie (voorheen kon ik enkel mensen op afstand aannemen, nu kan ik bijvoorbeeld een stageloper aannemen – dus mocht je nog een online marketing stage zoeken…)
 • Kosten zijn aftrekbaar

Nadelen van een kantoor huren

 • Kosten (voor niets gaat de zon op)
 • Soms is het wel eens handig om prive en werk te “combineren” (bijv. als er een monteur langs komt)
 • Werkcomputer niet meer binnen handbereik (wil ik ‘s avonds nog even wat voor werk doen, moet ik dat momenteel op een 13″ laptop doen i.p.v. 2 x 24″ schermen)

Er zijn ongetwijfeld meer voor- en nadelen te bedenken, maar niet elk voor- of nadeel gaat voor iedereen op. Zoals je ziet is de lijst met voordelen voor een kantoor een stuk langer dan de nadelen. Soms kunnen bepaalde punten echter zo zwaar wegen dat het alle andere punten teniet doet (bijv. in de startfase zullen de kosten belangrijker zijn dan wanneer je al een leuke omzet draait).

Favoriete werkplekken

Afgelopen jaar heb ik tijdens mijn verblijf in Sydney en het rondreizen door Australië, Nieuw Zeeland en Azië véle mooie werkplekken gehad. Het is láng niet zo productief als vanaf een bureau, maar het levert wel een aantal mooie plaatjes op ;)

En jij?

Werk jij vanuit huis of kantoor? En waarom? Wat zijn je ervaringen?

Over Wilco de Kreij

Wilco is een 26-jarige internet ondernemer met een grote passie voor online marketing. Hij heeft door de jaren heen vele verschillende (online) ondernemingen opgezet, in zowel binnen- als buitenland. Je vindt hem ook op Twitter & Google+.

Reacties

 1. Momenteel nog vanuit huis, maar dat is ook omdat ik (nog) niet fulltime onderneem. Maar denk dat uiteindelijk de sociale aspecten de doorslag geven, mensen om je heen om soms eens mee te sparren etc kunnen je alleen maar slimmer maken.

  • Eens! Sociale aspect is meest belangrijke. Moet zeggen dat ik dat in m’n huidige kantoor (nog?) tegen vind vallen (erg rustig..) maar was op fietsafstand beperkte keuze. Nog even aankijken en dan zien of ik hier blijf!

 2. Ik heb sinds de start van Slagter Media een kantoor gehuurd, juist vanwege de voordelen die jij noemt :). Het zit in een bedrijfsverzamelgebouw waardoor je dus ‘onder de mensen’ bent en daarnaast kennis met elkaar kunt delen. Hierdoor heb ik al een aantal klanten via via weten binnen te slepen, dus ik raad het zeker aan. Houd echter wel rekening met de kosten, maar als je die met anderen kunt delen scheelt dat een hoop.

  Daarnaast staan veel panden leeg waardoor je onderhandelingspositie vele malen beter is. Het fenomeen ‘pop up store’, zie http://www.slagtermedia.nl/einde-van-webwinkels-nabij-experts-aan-het-woord/, is ook een alternatief voor als je een fysieke winkel zou willen opzetten bijvoorbeeld.

 3. Werneroostendorp zegt:

  Belangrijk punt is ook dat je werkplek thuis goed is ingericht. Ik werk ook veel vanuit huis (webmaster van http://www.kantoorblog.nl) en mede door mijn vakgebied heb ik thuis ook een goede bureaustoel en laptophouder. Wanneer je als werknemer verplicht bent om vanuit huis te werken is de werkgever ook verplicht te zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek.

 4. Aan welke prijs moet je denken als je een kantoor huurt en hoe hoeveel ruimte heb je ongeveer nodig? Dit is denk ik wel per persoon anders maar wat is een gemiddelde denk je?

  • Hoeveel een normaal kantoor (als in: kale oplevering, zelf inrichten en regelen van internet/verzekering/etc) kost durf ik je niet te zeggen. Waar ik nu zit heb je je eigen kamer (niet heel groot, max 2 personen) en deel je verder alle faciliteiten (receptie, keukens, vergaderzaal, koffie lounge etc etc) met andere “bewoners”. Dat zou standaard €450 p/m kosten, maar na wat onderhandelen heb ik het voor €250 p/m. Staat momenteel veel leeg in Nederland, dus doe daar je voordeel mee ;)

 5. Pepijn Weijland zegt:

  Mij lijkt het in NL idd wat rustiger en saaier. Sydney is natuurlijk ook een wereldstad t.o.v. Gorinchem en daar zitten mensen uit alle delen v/d wereld. Hoe dan ook vind ik de Flexplek een goed initiatief. Ik zal er aan denken zodra ik ooit zo ver ben, maar voorlopig doe ik mijn dingetjes naar m’n fulltime job.

  • NL is idd wat saaier maar heeft ook zo’n voordelen (vriendin, vrienden, familie etc). Voorlopig zit ik in NL dus nog prima op m’n plek!

Laat wat van je horen

*


 • cheap nfl jerseys
 • wholesale jerseys
 • http://onlinebizz.nl/wp-includes/js/crop